Kara gübre genel olarak hayvan dışkısı ile zenginleşmiştir. Bu nedenle tipik bahçe toprağından 4 ila 6 kat daha fazla besin içerir. Fakat içerik zenginliği açısından leonardit son dönemde modern tarım uygulamlarında çoğunlukla tercih edilmektedir. Kara gübrenin orjinal olabilmesi için içine kimyasal katkı maddesinin koyulmaması gerekir. İçeriği zenginleştirmek için eklenen katkı maddelerinin faydadan çok zararı bulunur.
Kara Gübre Mi? Leonardit Mi?
Leonardit hem bir gübre olarak hem de toprak düzenleyici olarak işlev görür. Bu nedenle hangi ek gübreleme uygulanırsa uygulansın; Leonarditin kullanıldığı alanlar daha yüksek verime ve dayanıklılığa sahip olur. Bazı durumlarda kara gübre leonardite ek olarak toprak yapısını zenginleştirmek için kullanılabilmektedir. Fakat leonardit kullanımı esas ve temel uygulamayı oluşturmaktadır.
Kara gübre konusunda çiftçilerin dikkat etmesi gereken başlıca konu bu gübrenin taze bir şekilde toprağa uygulanmasının zararlarıdır. Bunun yerine kompostlanmış gübre tercih edilmelidir. Çünkü taze gübre yüksek amonyak seviyesiyle bitkilere zarar verebilmektedir.
Benzer bir şekilde bu gübre çeşidi kompostlanmadığında içerisinde zararlı organizmaları barındırabilir. Fakat doğru bir şekilde kompostlandığında bu zararlı bakterilerin yerini yararlı olanlar almaktadır.
Leonardite baktığımızda organik bir humik fulvik kaynağı olduğunu görmekteyiz. Tamamen doğadan elde edilen leonardit, bitkiye ve pazarlanabilir ürün artışına sayısız katkılar sunmaktadır. Toprağı besleyicilik açısından kara gübrenin sahip olduğu tüm özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra yüksek oksidasyon, kuraklığa karşı nem tutma kapasitesi gibi özellikleriyle modern tarım uygulamalarının “siyah altın”ı olarak görülmektedir.
Bir başka önemli konu ise her iki gübrenin de yararlarının, pazarlanabilir ürün verimliliğine nasıl etki ettiğidir. Gerek ülkemizde gerekse yurt dışında yapılan çalışmalar; leonarditin pazarlanabilir ürün verimliliğine yüksek oranda etki ettiğini göstermiştir. Yapılan araştırmalar ürün çeşitlerine göre farklılık göstermekle birlikte leonarditin %60’a kadar pazarlanabilir ürün verimliliğini artırdığını göstermiştir. Aynı zamanda leonarditin uzun süre toprakta kalıcılığını sürdürdüğü de hesaba katılırsa modern tarım uygulamalarında ne denli vazgeçilmez olduğu görülebilecektir. Bu nedenle kara gübre kullanılsa bile leonardit kullanımının ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.