Organik Gübreleme Yaparken Hangi Gübre Tercih Edilmeli?

Organik Gübreleme Yaparken Hangi Gübre Tercih Edilmeli?

Organik gübreleme bitki, hayvan ve fosillerden elde edilen organik kaynaklardan gübrelemeye denir. Organik gübreleme sunduğu avantajlar nedeniyle son yıllarda yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu avantajlar nelerdir ve neden bu tarz gübrelemeye yönelmek gerekir bu yazımızda aradığınız cevapları bulabilirsiniz.

Organik Gübreleme Nasıl Avantajlar Sunuyor?

Toprağın Yapısını Organik Olarak Düzenler

Organik gübre adından da anlaşılacağı gibi içerisinden organik maddeler barındırmaktadır. Bu nedenle toprağın yapısını iyileştirir. Aynı zamanda toprağın su ve besin maddelerini tutma yeteneğini geliştirir. Yaz aylarında kuraklıklar karşısında bitkiler daha dayanıklı hale gelir. Organik gübreleme alanında “leonardit” modern tarım uygulamalarında verimliliği %60 varan oranlarda artırdığı için tercih edilmektedir.

Yararlı Bakterileri Zenginleştirir

Kimyasal gübreler yararlı bakterilerin gelişimini sınırlayan ve bu bakteriler tarafından erişilmesi güç olan moleküllerden oluşur. Organik gübre ise yapısındaki karbon sayesinde yararlı bakterilerin gelişebileceği bir yapı sunmaktadır. Organik gübrelemede doğal olarak oluşan biyolojik bir süreçte bitkiler için besin maddelerini sağlayan azot, fosfor ve potasyum ile birlikte karbondur. Yararlı bakteriler bitkileri sağlıklı ve dirençli hale getirerek hem olgunlaşma sürecini hızlandırmakta hem de pazarlanabilir ürün sayısını artırmaktadır.

Organik Gübreleme Sürdürülebilir Tarım için Doğru Seçim

Kimyasal gübreler su yollarımıza karışarak deniz yaşamına ve su kalitesine zarar veriyor. Organik gübreler toprağın yapısıyla uyumlu bir halde toprağa entegre olarak bunun önüne geçer. Organik gübre aynı zamanda türlerin biyoçeşitliliğini kimyasal gübreye kıyasla %30 oranında artırıyor.

Daha Düşük Maliyetle Kazanç Sağlar

Organik gübreler içerisinde yer alan leonardit, pestisit ihtiyacını ve genel azot, fosfor ve potasyum gereksinimlerini azaltabilir. Toprağa sunduğu bu katkılarla leonardit gübreden çok bir toprak düzenleyici olarak da sunulmaktadır. Leonarditin toprağı düzenleyici yapısı sayesinde uzun vadede gübreleme maliyetlerinde düşüş sağlanır ve bu da kazanca dönüşür.

Bitki Köklerinin Sağlığı Önemli

Kimyasal gübreler bitki köklerinde tahribata neden olabilir. Zarar gören bitki kökleri ürün verimini ve bitkinin olgunlaşmasını negatif yönde etkiler. Bu durum sonucunda üreticinin pazardaki kazancı düşecektir. Organik gübreleme yapıldığında bitki köklerinin zarar görme riski minimuma indirilmiş olur. Özellikle organik gübre olarak leonardit tercih edildiğinde toprağın ph seviyesini de düzenlediğinden bitki köklerine zararı değil yararı olmaktadır. Leonardit organik gübreler arasında bitkinin gelişme döneminde en fazla ihtiyacı olan oksidasyon seviyesini maksimum değerlere kadar çıkarmaktadır. Sunduğu tüm bu avantajlar sayesinde “Tarımın Siyah Altını” olarak adlandırılmaktadır.

Open chat
İletişime Geçin